Site icon FENUS BİLİM

SANAL SERGİ VE MÜZE GEZİLERİ

Tarihin izlerini anlık olarak gezip görerek, yeni bilgiler ve tarihi olaylar ekleyeceğiniz sanal müzeler bir tık uzağınızda yer almaktadır. Teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde Dünyaca popülaritesi artan dijital gezintiler aslında 1990 yılında ortaya çıktığı öne sürülmektedir. Ayrıca kalabalık ortamlarda bulunmak istemeyen kişiler için uygun bir gezi şekli olan sanal sergi ve müze gezintileri 7/24 yapılabilmesiyle her an kesintisiz de yapılabilme özelliğini taşımaktadır. Gezi rehberine bile ihtiyaç duyulmadan adımları izleyerek gezi turunu ve görmek istediğiniz tüm müzeler hakkında da bilgi sahibi olmanız mümkün olmaktadır.

MÜZELER

Ankara – Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası)

  • Ankara Ulus meydanında bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının inşasına, 1915 yılında başlanmıştır. İlkin İttihat ve Terakki Cemiyeti kulüp binası olarak tasarlanmış binanın planı evkaf mimarı Salim Bey tarafından yapılmış, inşasına ise kolordunun askeri mimarı Hasip Bey nezaret etmiştir.

ANKARA – CUMHURİYET MÜZESİ

  • Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda 2. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası olarak hizmet veren müze; Atatürk ilke ve devrimlerinin doğuşuna ve çok partili sisteme tanıklık edişiyle cumhuriyet gençliğine adandı.

ANKARA – ANADOLU MEDENİYETLER MÜZESİ

  • Paleolitik Çağ’dan itibaren Anadolu topraklarının özgün eserlerine ev sahipliği yapan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, iki tarihi binadan oluşmaktadır. Bunlar Osmanlı Dönemi yapıları olan Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han’dır. 2014’te restore edilerek yenilenen bu müzede sanal turlar, canlandırmalar ve Göbeklitepe’deki T biçimli dikme replikalar ve eserlerle birlikte tarihe bir yolculuk yapmanızı sağlamaktadır

ANKARA – ETNOGRAFYA MÜZESİ

  • 1930 yılından beri faaliyet gösteren Etnografya Müzesi’nde, Türk Sanatının Selçuklu Devrinden günümüze kadar devam eden örnekleri sergilenmektedir.
  • Müzede özellikle Anadolu etnografya ve folkloru, sanat tarihiyle ilgili eserleri içeren bir ihtisas kütüphanesi bulunmaktadır.

ANTALYA MÜZESİ

  • Perge Antik Kenti’nden çıkarılan heykellerin diğer eserlerden rol çaldığı Antalya Müzesi, Alt Paleolitik Çağ’dan Roma Dönem’ine kadar uzanan bir döneme tanıklık ediyor. Antalya sınırlarında yaşamış üç önemli Akdeniz antik uygarlığı Likya”, “Pamfilya” ve “Pisidya”ya adanan Antalya Müzesi, 1988’de “Avrupa Konseyi Yılın Müzesi” ödülünü aldı.

ÇANAKKALE – TROYA MÜZESİ

  • Troya Müzesi, Çanakkale İli, Merkez İlçesi’ne bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alan, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı, Troya Antik Kenti girişinde yer almaktadır. 3.000 m2 sergi salonu, 11.200 m2 kapalı alana sahiptir. İnşasına 2013 yılında başlanılmış, 2015 yılında duran çalışmalara 2017 yılından bu yana devam edilmiş ve 2018 yılı Ekim ayında açılmıştır.

İZMİR – EFES MÜZESİ

  • Gerçekleştirilen kültürel faaliyetler ve ziyaretçi kapasitesiyle Türkiye’nin en önemli müzeleri arasında bulunan Efes Müzesi’nde en çok ilgi çeken eserler arasında Efes Artemis heykeli, yunuslu Eros, tavşanlı Eros, Eros başı, Priapos heykeli,, çeşitli mitolojik tanrı heykelleri ve Sokrates başı bulunuyor

ÇORUM – BOĞAZKÖY MÜZESİ

  • 12 Eylül 1966 yılında açılan müze, 2011 yılında yeniden düzenlenmiştir. Müzede, Boğazköy-Hattuşa kazılarında açığa çıkan eserler sergilenmektedir.
  • Müze teşhir salonlarında yapılan tematik ve kronolojik sergilemede Kalkolitik, Eski Tunç, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit Çağı, Demir Çağı (Frig), Galat, Roma ve Bizans dönemi eserleri yer almaktadır.

ŞANLIURFA -GÖBEKLİTEPE ÖRENYERİ

  • Yerleşim yeri olarak kullanılmadığı bilinen ve tapınmaya hizmet eden Göbeklitepe, şaşırtıcı anıtsal mimarisiyle 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Henüz küçük bir bölümü çıkarılan Göbeklitepe, yaklaşık 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihini değiştirdi. Dünyanın bilinen en eski ve en büyük tapınma (kült) merkezi sayılan Göbeklitepe ile dinsel inanışın yerleşik yaşama geçişteki etkisi kanıtlandı.

SAMSUN – GAZİ MÜZESİ

  • Samsun, Merkez, Kale Mahallesi, Mecidiye Caddesi üzerinde yer almaktadır. Atatürk 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ilk gelişinde Mıntıka Palas olarak bilinen bu binada 6 gün kalmıştır. Ulu Önder’in Samsun’a ikinci gelişlerinde (20-24 Eylül 1924) Samsun halkı tarafından söz konusu bina Atatürk’e hediye edilmiştir. Yine üçüncü (16-18 Eylül 1928) ve dördüncü (22-26 Kasım 1930) gelişlerinde de Samsun halkı tarafından kendilerine bağışlanan bu binada konaklamışlardır.

GAZİANTEP ARKEOLOJİ MÜZESİ

  • Gaziantep’te ilk müze 1944 yılında Halkevi’nde hizmete girmiş, daha sonra Nuri Mehmet Paşa Camii’ne, 1969 yılında ise inşaatı biten Arkeoloji Müzesi’ne taşınmıştır.

GAZİANTEP – ZEUGMA MÜZESİ

  • Zeugma Mozaik Müzesi, Eski Tekel fabrikası arazisi üzerine kurulmuş olup 09.09.2011 tarihinde açılışı gerçekleştirilmiştir.
  • Konu ve renk çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir mozaik koleksiyonuna sahip olan müze, metrekareye düşen tessera (her bir mozaik taşına verilen isim) sayısının fazlalığıyla dikkat çekmektedir

ÇORUM MÜZESİ

  • 13 Ekim 1968 yılında hizmete açılan Çorum Müzesi’nin çekirdeğini Alacahöyük, Boğazköy, Ortaköy, Eskiyapar, Pazarlı, Kuşsaray ve Alişar Höyük buluntuları oluşturur. Müzede ayrıca etnografik eserler yer alır.

ŞANLIURFA MÜZESİ

  • Geniş bir alana yayılan modern binasına 2015 yılında taşınan Şanlıurfa Müzesi, 1965’dan beri hizmet veriyor. Zengin bir geçmişi olan Şanlıurfa ve çevresinden çıkan eserleri sergileyen müze “neolitik dönem” açısından uluslararası öneme sahip. Müzenin bir başka çok önemli özelliği de Dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe’ye ait eserleri bulundurması.

ADANA MÜZESİ

  • Adana Müzesi Cumhuriyetin ilanından hemen sonra 1924 yılında kurulmuş olup, Türkiye’nin en eski on müzesinden biri olma unvanını taşımaktadır. İlk olarak çevredeki sütun başlıkları ve lahitlerin Polis Dairesinde toplanmasıyla kurulan müze, Halil Kamil Bey’in müdür olarak atanması ve başarılı çalışmaları sonunda, 1928’de Taşköprü’nün başında şimdi yıkılmış olan Cafer Paşa Camii’nin Medresesi’nde ziyarete açılmıştır

HATAY ARKEOLOJİ MÜZESİ

  • Hatay Arkeoloji Müzesi, 2014 yılından itibaren ziyaretçilere hizmet vermektedir. Müzede, Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Hitit, Hellenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı döneminden pek çok önemli eser yer almakta olup ayrıca sergilenen mozaiklerin toplam alanı 3250 m2 yi bulması nedeniyle, dünyanın en büyük mozaiklerinin sergilendiği müze unvanına da sahip olmuştur.

VAN MÜZESİ

  • 1932 yılında yapılan bir depo binası Van müzesinin ilk temelini oluşturmuştur. Öncelikle bölgede çok sayıda bulunan Urartu çivi yazılı zafer stelleri ile Akkoyunlu ve Karakoyunlulara ait koç ve koyun şeklindeki mezar taşları bulundukları yerlerden toplanarak bu depo binasına nakledilmiştir. Depoda bu kültür varlıklarımızın sayısı çoğalınca bu kez 1945 yılında Van Müze Memurluğu oluşturulmuştur.

IHLARA VADİSİ

  • Dünyanın en büyük kanyonları arasında sayılan Ihlara Vadisi, Hıristiyanlığın kuruluş yıllarından beri önemli bir dini merkez oldu. 14 kilometrelik vadide sayısız kilise ve tarihi yaşam alanı var. Asırlar önce Hasan Dağı’nın püskürmesiyle oluşan volkanik tabaka, doğa olayları ve Melendiz Çayı’nın aşındırmasıyla Ihlara Vadisi’ni oluşturdu. Kanyon boyunca akan Melendiz sebebiyle, bölgenin eski sakinlerine “dönerek akan suyun halkı”, yani “Peristremma” dendi.

ÇORUM HATTUŞA ÖREN YERİ

  • Hititler’in başkenti Hattuşa Çorum’un güneybatısında, Boğazkale İlçesi’nde yer almaktadır. 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. Fransız Gezgin Charles Texier tarafından 1834 yılında keşfedilmiştir

GÖREME AÇIK HAVA MÜZESİ

  • Göreme Açıkhava Müzesi, M.S. IV. yüzyıldan XIII. yüzyıla kadar yoğun bir şekilde manastır hayatına ev sahipliği eden bir kaya yerleşim yeri. Bir vadi oluşturan alanda, kaya blokların içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekânları oyulmuş.

İZMİR ATATÜRK MÜZESİ

  • Restore ve tanzim edilerek 29 Ekim1978’de törenle “Atatürk ve Etnografya Müzesi” olarak ziyareteaçılmıştır. Müzedeki etnografik eserler 13 Mayıs 1988’de açılan yeni EtnografyaMüzesi’ne taşındıktan sonra müzenin adı “Atatürk Müzesi”olmuştur. Bina, Osmanlı ve Levanten mimarisi karışımından meydana gelenNeoklasik tarzda bir yapıdır. Bodrum, zemin, 1. kat ve çatı katından oluşanmüzede Atatürk’ün kullandığı eşyaları görmek mümkündür.

NEMRUT

  • Nemrut Dağı yamaçlarındaki olağanüstü güzellikteki anıtsal heykeller, Adıyaman’ın Kahta İlçesinde bulunur. Helenistik Dönemin bu görkemli kalıntıları, 2206 metre yükseklikte Nemrut’un Doğu, Batı ve Kuzey teraslarına yayılarak harikulade bir manzara oluşturur

DENİZLİ LAODEIKEIA ÖRENYERİ

  • Laodikeia’nın önemli ve günümüze kadar gelebilen yapıları içinde, Anadolu’nun en büyük stadyumu (285×70 m.), 2 tiyatrosu, 4 hamam kompleksi, 5 Agorası, 5 Nympheumu, 2 Ana Giriş Kapısı, Meclis Binası, Tapınakları, kiliseleri ve anıtsal caddesi yer almaktadır. Kentin dört tarafı ise nekropol (mezarlık) alanı ile çevrilidir.

DENİZLİ HİERAPOLİS ÖRENYERİ

  • SU VE İNANCIN KENTİ HİERAPOLİS Denizli İlinin 18 km kuzeyinde yer alan Hierapolis Antik Kenti Bergama Krallarından II. Eumenes tarafından İ.Ö. 2 yy’da kurulmuş olup, Bergamanın efsanevi kurucusu Telephos’un karısı Hiera’dan dolayı Hierapolis adını aldığı söylenebilir

İSTANBUL TÜRK VE İSLAM ESERLER MÜZESİ

  • İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, ülkemizde Türk-İslam eserlerini topluca kapsayan ilk müze. Sultan sarayları dışında günümüze ulaşabilen tek özel saray olan şimdiki binasının geçmişi 16. yüzyıla dayanıyor.

SELÇUKLU AHLAT MEYDAN MEZARLIĞI

  • Selçuklu meydan Mezarlığı Ören Yeri, Ahlat’ta bulunan bir çok tarihi mezarlık içerisinde en büyük ve en önemli olanıdır. Mezarlıkta, en önemli mezar taşları ve en ünlü sanatkârların eserleri bulunmaktadır. 210.000 m2’lik bir alanı kaplayan Meydan Mezarlığı, Türk-İslam Mezarlıkları içerisinde büyüklük açısından dünyada 3. sırada, ülkemiz de ise ilk sırada yer almaktadır.

UŞAK MÜZESİ

Müze teşhir salonunda Eski Tunç Çağından kalma idoller, gaga ağızlı testiler, tas baltalar bir vitrinde sergilenir. Diğer vitrindeki eserler Hellenistik ve Roma Çağı toprak kaplar ve cam eserlerdir. Teşhir salonunda açıkta sergilenen eserler genellikle Roma Dönemine ait mezar stelleri, adak stelleri ve kefaret yazıtlarıdır. Bununla birlikte Blaundus örenyerinden getirilen heykeller de aynı alanda bulunmaktadır.

MERSİN ARKEOLOJİ MÜZESİ

Müze, Yenişehir ilçesi Muğdat Camisinin güneyinde sahile yakın bir konumdadır. 1978 yılında Eski Halkevi binasının küçük bir bölümünde kurulan müze, aynı binanın restore edilerek Kültür Merkezi haline dönüştürülmesinden sonra ziyarete 1991 yılında, daha sonra yenilenerek 2001 yılında açılmıştır.

İSTANBUL HAVA LİMANI MÜZESİ

18.17.2020 tarihinde açılan müze, 1000 m²’lik alanıyla dünyadaki en büyük havalimanı müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Müze her yıl yeni bir geçici sergiyle ziyaretçilerini karşılamayı planlamaktadır. İlk sergi “Türkiye’nin Hazineleri; Tahtın Yüzleri” adını taşımaktadır. Serginin amacı “Yönetim ve Yönetici” kavramı üzerinden Anadolu tarihinin 12000 yıllık dönemini anlatmaktır

İZMİR EFES ÖRENYERİ

Antikçağ’ın Anadolu başkenti Efes son derece görkemli bir metropolis. Eşsiz mimari eserleri binlerce yıldır ayakta olan bu mega antik şehir, Dünya Miras Listesi’ne de girdi. Anadolu’nun ana tanrıça (Kybele) geleneğine dayalı, antik dünyanın yedi harikasından Artemis Tapınağı’nın da Efes’te olması önemini artırıyor

İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ

Arkeoloji Müzesi ise dönemi için, dünyada müze binası olarak inşa edilmiş ender yapılardan biri olma özelliği ile göze çarpar. İstanbul’daki Neo-Klasik mimarinin en güzel ve görkemli örneklerinden biridir. Alınlık üzerinde bulunan Osmanlıca yazıda ‘Asar-ı Atika Müzesi’ (Eski Eserler Müzesi) yazmaktadır

KONYA BİLİM FUARI

  • Konya Bilim Merkezi, Konya’yı biliminde merkezi yapma yolunda önemli bir kilometre taşı olarak tarihe adını altın harflerle yazdırarak “İnsana yapılan yatırım en büyük yatırımdır” ilkesi ile her yaştan ziyaretçiyi bilimin güler yüzü ile tanıştırarak, yaparak ve yaşayarak öğrenme imkanı sağlamaktadır

KAYSERİ BİLİM MERKEZİ

  • Kayseri Bilim Merkezi, TÜBİTAK desteğiyle Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 Ocak ayı içerisinde faaliyete geçirilen bilim müzesidir. Kapalı alan ve açık alan sergileriyle, temel bilimsel teoriler interaktif toplam 97 sergi ünitesi ile sunulmaktadır.10 bin metrekare kapalı alanda kurulu olan merkezin, deneysel ve uygulamalı sergi ve laboratuvarlar, planetaryum, konferans salonu, kütüphane gibi imkanları bünyesinde barındırmaktadır.

LONDRA DOGA TARİHİ MÜZESİ

  • Natural History Museum (Doğa Tarihi Müzesi) botanik, paleontoloji ve zooloji ile ilgili milyonlarca örneği bünyesinde barındırıyor. Müzede nesli tükenmiş ya da doğada yaşayan hayvanların maket ve fosilleri sergileniyor. Londra’da görülecek yerler arasında önemli bir yeri olan müzenin girişindeki dev dinazor iskeletine ve dinazorlar bölümündeki diğer detaylar özellikle ilgi çekiyor.

LOUVRE MÜZESİ

  • Louvre Müzesi; dünyanın en büyük sanat müzesidir. Fransa’nın başkenti Paris’te, Louvre Sarayı’na kurulmuştur. Şehrin içinden geçen Sen Nehri’nin kıyısında yer alır. Tarih öncesi çağlardan, 21. yüzyıla kadar uzanan, oldukça geniş bir koleksiyon yelpazesi vardır. Yaklaşık 35.000 kadar tarihi sanat eseri, 72.735 metrekarelik bir alanda sergilenmektedir. 2017 yılında, 8.1 milyon ziyaretçi oranıyla dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi seçilmiştir.

OXFORD DOGA TARİHİ MÜZESİ

Müzenin koleksiyonlarının en büyük kısmı, doğal tarih örneklerinden oluşmaktadır. Ashmolean Müzesi tarafından toplanan örnekler dahil John Tradescant yaşlı ve aynı isimli oğlu, William Burchell ve jeolog William Buckland. Mesih Kilisesi Müzesinde osteolojik ve fizyolojik birçoğu tarafından toplanan örnekler Acland.

LONDRA BİLİM MÜZESİ

Londra Bilim Müzesi (İngilizce: London Science Museum), Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’da Exhibition Caddesi’nde bulunan Ulusal Bilim ve Sanayi Müzesinin bir parçasıdır. Ulusal Bilim ve Sanayi Müzesinin diğer bölümleri ülkenin diğer şehirlerinde bulunmaktadır. 

OXFORD BİLİM TARİHİ MÜZESİ

SAN FRANCISCO KEŞİF MÜZESİ

OHİO COSI BİLİM MERKEZİ ENERJİ BÖLÜMÜ

OHİO COSI BİLİM MERKEZİ DİNAZOR BÖLÜMÜ

NASA’NIN GÖZÜNDEN UZAY

KENNEDY UZAY ÜSSÜ

ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU

SAN DİEGO HAYVANAT BAHÇESİ CANLI YAYIN

Exit mobile version